Čokoládová pomazánka

Aka Goodbye Nutella.
Takhle. Naše čokoládová pomazánka neobsahuje kilo cukru a umělotin, a je to wait for it….z cizrny. Takže to má k Nutelle blízko asi jako sestřenice z třetího kolena. Je to ale hodně fajn, neuvěřitelně jemná oříšková konzistence, co se ti rozplyne na jazyku. Zabere ti to opravdu jen chvilku a je to hned ready na servírování. Čokoládovou pomazánku si zamiluješ na croissantech, s jogurtem nebo třeba banánovém chlebíku, a prošlo to i náročným testem Ajťáků v práci.
Budeme potřebovat
Na tuto vynikající čokoládovou pomazánku potřebuješ jen mixér nebo food procesor a 15 minut času. Sklenici/plechovku s cizrnou nebo sypanou, kterou si předem namočíme. Slazení na klasiku ve formě erythrirolu/xylitholu nebo třeba medu. Kakao použij neslazené, já nakupuji vetší balení bio kakao, který se fakt vyplatí. Flavordropsy, ideálně ty s oříškovou příchutí nebo můžeme nahradit proteinem, to pak ale přidej více vody. Olej olivový nebo kokosový. Instatní kafe. Arašídové máslo, já preferuji to v prášku. A na naředění si nachystej vodu bokem.
Tip pro fajnšmejkry
Cizrnu si předem opeč v troubě (180° na 20min) pro více oříškovou chuť. Nebo to po-speedrunujeme a prostě jen opláchneme & vyklopíme z obalu. Tak jako tak. Vznikne nám fakt výborná čokoládová pomazánka krémové konzistence, která má navíc výživovou hodnotu bez zbytečných blbostí.
Recept
Něco jako Nutella
Ingredients
- 200 g cizrny
- 30 g sladidla
- 40 g bio kakaa
- 10 lžic horké vody (klidně i více)
- pár kapek oříškového flavordrops
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička instantního kávového prášku
- půlka lžičky soli
- 1 lžíce arašídového prášku nebo arašídového másla
Instructions
- Předvařenou cizrnu propláchneme. Můžeme rozmístit na plech & péct na 180 stupňů cca 15 minut pro více oříškovou chuť nebo tento krok přeskočit a rovnou hodíme do mixéru.
- K cizrně přidáme vodu a olej a pomalu rozmixujeme. Pokud je směs příliš hustá a nejde mixovat, přidej více vody.
- Přidej zbytek surovin a mixuj. Neboj se v průběhu přidat vodu dle potřeby (a výkonu mixéru). A je to !
Proč si radši připravit naši Čokoládovou pomazánku z cizrny
🥄 Kupovaná Nutella a její nevýhody:
- Vysoký obsah cukru – až 55 % hmotnosti tvoří cukr.
- Málo bílkovin a vlákniny – nezasycuje, spíš podporuje chutě na sladké.
- Palmojádrový olej – často kritizovaný kvůli možnému dopadu na zdraví i životní prostředí.
- Nízký podíl ořechů – lískové oříšky tvoří jen cca 13 %.
- Přidané emulgátory – např. lecitiny, které nejsou nutně škodlivé, ale zbytečné v domácí verzi.
- Vyšší glykemický index – rychlejší nárůst hladiny cukru v krvi.
- Žádná přidaná výživa – neobsahuje minerály ani vitamíny v relevantním množství.
VS Cizrnová čoko pomazánka – výhody:
- Vysoký obsah bílkovin a vlákniny – díky cizrně, zasytí na delší dobu.
- Nízký nebo žádný přidaný cukr – doslazení můžeš ovlivnit (xylithol, erythritol, med apod.).
- Zdravé tuky – často z ořechového másla nebo kakaa, bez palmového oleje.
- Lepší kontrola složení – přesně víš, co jíš.
- Možnost přizpůsobení (např. veganská, bezlepková, low carb).
- Obsahuje mikroživiny – např. železo, hořčík, vápník z cizrny a kakaa.
Zkus také
Další cizrnové recepty: Vynikající Cizrnový dortík