Čokoládová pomazánka

Čokoládová pomazánka

Aka Goodbye Nutella.
Takhle. Naše čokoládová pomazánka neobsahuje kilo cukru a umělotin, a je to wait for it….z cizrny. Takže to má k Nutelle blízko asi jako sestřenice z třetího kolena. Je to ale hodně fajn, neuvěřitelně jemná oříšková konzistence, co se ti rozplyne na jazyku. Zabere ti to opravdu jen chvilku a je to hned ready na servírování. Čokoládovou pomazánku si zamiluješ na croissantech, s jogurtem nebo třeba banánovém chlebíku, a prošlo to i náročným testem Ajťáků v práci.

Jump to Recipe

Budeme potřebovat

Na tuto vynikající čokoládovou pomazánku potřebuješ jen mixér nebo food procesor a 15 minut času. Sklenici/plechovku s cizrnou nebo sypanou, kterou si předem namočíme. Slazení na klasiku ve formě erythrirolu/xylitholu nebo třeba medu. Kakao použij neslazené, já nakupuji vetší balení bio kakao, který se fakt vyplatí. Flavordropsy, ideálně ty s oříškovou příchutí nebo můžeme nahradit proteinem, to pak ale přidej více vody. Olej olivový nebo kokosový. Instatní kafe. Arašídové máslo, já preferuji to v prášku. A na naředění si nachystej vodu bokem.

Tip pro fajnšmejkry

Cizrnu si předem opeč v troubě (180° na 20min) pro více oříškovou chuť. Nebo to po-speedrunujeme a prostě jen opláchneme & vyklopíme z obalu. Tak jako tak. Vznikne nám fakt výborná čokoládová pomazánka krémové konzistence, která má navíc výživovou hodnotu bez zbytečných blbostí.

Recept

Něco jako Nutella

Course: Snack, Snídaně
Keyword: cizrna, kakao, krém, nutella

Ingredients

  • 200 g cizrny
  • 30 g sladidla
  • 40 g bio kakaa
  • 10 lžic horké vody (klidně i více)
  • pár kapek oříškového flavordrops
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička instantního kávového prášku
  • půlka lžičky soli
  • 1 lžíce arašídového prášku nebo arašídového másla

Instructions

  • Předvařenou cizrnu propláchneme. Můžeme rozmístit na plech & péct na 180 stupňů cca 15 minut pro více oříškovou chuť nebo tento krok přeskočit a rovnou hodíme do mixéru.
  • K cizrně přidáme vodu a olej a pomalu rozmixujeme. Pokud je směs příliš hustá a nejde mixovat, přidej více vody.
  • Přidej zbytek surovin a mixuj. Neboj se v průběhu přidat vodu dle potřeby (a výkonu mixéru). A je to !

Proč si radši připravit naši Čokoládovou pomazánku z cizrny

🥄 Kupovaná Nutella a její nevýhody:

  • Vysoký obsah cukru – až 55 % hmotnosti tvoří cukr.
  • Málo bílkovin a vlákniny – nezasycuje, spíš podporuje chutě na sladké.
  • Palmojádrový olej – často kritizovaný kvůli možnému dopadu na zdraví i životní prostředí.
  • Nízký podíl ořechů – lískové oříšky tvoří jen cca 13 %.
  • Přidané emulgátory – např. lecitiny, které nejsou nutně škodlivé, ale zbytečné v domácí verzi.
  • Vyšší glykemický index – rychlejší nárůst hladiny cukru v krvi.
  • Žádná přidaná výživa – neobsahuje minerály ani vitamíny v relevantním množství.

VS Cizrnová čoko pomazánka – výhody:

  • Vysoký obsah bílkovin a vlákniny – díky cizrně, zasytí na delší dobu.
  • Nízký nebo žádný přidaný cukr – doslazení můžeš ovlivnit (xylithol, erythritol, med apod.).
  • Zdravé tuky – často z ořechového másla nebo kakaa, bez palmového oleje.
  • Lepší kontrola složení – přesně víš, co jíš.
  • Možnost přizpůsobení (např. veganská, bezlepková, low carb).
  • Obsahuje mikroživiny – např. železo, hořčík, vápník z cizrny a kakaa.

Zkus také

Další cizrnové recepty: Vynikající Cizrnový dortík



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating