Nej jablečný koláč

Jednodušší už to být nemůže. A chutná výborně, připomíná mi mamčinu žemlovku. Ze pár surovin je velká paráda. Jablka, trošku mouky, vajíčka a nějaký doslazení never killed nobody. Navíc nutričně na pohodu, klidně si můžeš přidat. Jestli zbyde. A co je víc podzimnější než starej dobrej apple pie ?
Znáte to, kámoška vám dovalí kilo jablek. Chvilku je přehlížíte v ledničce, jedno si dáte k jogurtu ale zjistíte, že není správně tuhý a křupavý. IDEÁL pro náš Nej Jablečný koláč, kde můžete zpracovat i lehce otlouklý, přesládlý nebo naopak kyselší jablka. Tentokrát recept nepotřebuje ani žádný mixér, vyšlehávač atd. Fakt easy. Pojďme na to !
Nej Jablečný koláč
Ingredients
- 5-6 ks větších jablek
- 3 ks vejce
- 160 g mouky (špaldové/celozrnné)
- 120 ml mléka
- 70 g sladidla (erythritor/xylithol/cukr)
- 1 hrst nakrájených ořechů (vlašské/lískové/pekanové,..)
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- trošku kůry z citronu nebo šťáva z pomeranče
- trošku soli
- skořice
Instructions
- V mísu smícháme mouku, kypřící prášek a sodu a necháme uležet, mouka se tak prokypří.
- Jablka očistíme, nakrájíme na čtvrtky vykrojíme jadřince, poté krájíme na tenké plátky.
- V druhé míse si vymícháme vejce, kůru z citronu nebo trošku šťávy z pomeranče, špetka soli a sladidlo. Mícháme dokud se nám částice cukru nespojí. Poté přilejeme mléko.
- Smícháme obě mísy dohromady, vznikne nám řidší těsto.
- Do těsta přimícháme asi 3/4 jablek a promícháme dokud se všechny plátky neobalí. Poté vlejeme do formy na pečení vyložené pečícím papírem.
- Nahoru vyskládáme zbylá jablíčka, posypeme vrstvou skořice, ořechů a můžeme i přisypat trochu cukru, pokud máme jablíčka kyselejší.
- Pečeme cca 45 minut na 180. Hotovo. Čas umýt nádobí a těšit se na mňamku.
