Cizrnový dortík

Tak toto! Cizrnový dortík. Opět jedna geniální varianta dezertu pro nás všechny mlsače, co si chceme dopřát výživné a lehké sladké. A navíc bezlepkový (pro BK dietu použij bezlepkový kypřící prášek).
Cizrna je opravdový superhero mezi luštěninami. Je plná bílkovin, vlákniny a důležitých vitamínů, takže tě nejen zasytí, ale taky dodá energii, kterou potřebuješ. Navíc je tento dortík extrémně jednoduchý na přípravu. Prostě jen pár surovin, které možná už máš doma, a za chvilku můžeš servírovat. Já kupuji cizrnu ve skleněném obalu v Lidlu, kde je přesná gramáž pro náš recept.
Ať už hledáš alternativu ke klasickým dezertům, chceš do svého jídelníčku zařadit více rostlinných bílkovin, nebo jen potřebuješ rychlý a snadný recept, cizrnový dortík je TOU volbou. A věř mi, po prvním kousku budeš chtít další. Jsi ready ?
*recept je boyfriend/tchýně certified
Cizrnový dortík
Ingredients
Těsto
- 400 g cizrny
- 2 ks vejce
- 1 ks zralého bánánu
- 2 lžičky kypřícího prášku (pro BK dietu použijte bezlepkový)
- 30 g sladidla xylithol/erythritol/cukr
Krém
- 1 vanička tvarohu odtučněný/polotučný
- 1/2 balení 30% smetany na šlehání
- 60 g sladidla med/xylithol/erythritol/cukr
Instructions
- Přes síto vylejeme vodu z cizrny (tu můžeme použít na čokoládovou pěnu) a cizrnu pořádně opláchneme. Přidáme zbytek ingrediencí na těsto a rozmixujeme tyčovým mixérem/procesorem dohromady.
- Předehřejeme si troubu (spodní i horní ohřev) na 180°.
- Těsto přelejeme do dortové formy (já mám 24cm ale lepší bude i menší). Necháme pracovat kypřící prášek. Formu vkládáme jakmile je trouba vyhřátá a pečeme cca 18-20 minut.
- Vyšleháme si smetanu se sladidlem, poté opatrně smícháme s tvarohem a nanášíme na vychladlý dortík.